Korpának tűnhet – még akkor is, ha nem az

Egyes betegségek hasonló tünetekkel járhatnak, mint a korpa, mégsem szabad őket összetéveszteni vele. Ilyen többek között:
a napégés, a fejtetűfertőzés, az atópiás dermatitis (neurodermatitis) és a pikkelysömör (psoriasis)

Túl sok nap érte a bőrét?

Sose menjen strandra, hegyi túrára, vagy akár csak egy városi fagyizással összekötött
sétára napvédő krém nélkül. Kerülje a napsugárzást a déli órákban.
Viseljen kalapot és megfelelő öltözetet, amely védi bőrét a napsugárzástól.
Tavasszal apránként szokjon hozzá újra a napsütéshez.
Mindez csupán odafigyelés kérdése, mégis túl gyakran fordul elő napégés.
A nap ultraibolya sugarai károsíthatják a bőrünket. Az eredmény gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy
égési sérülés: a bőr kivörösödik, feszül és viszket. A legsúlyosabb esetekben fájdalom és hólyagosodás is
előfordulhat.

Néhány nappal később a bőr lehámlik a jellemző ezüstös-fehér pelyhezés formájában.
Ezek a bőrpelyhek valójában azonban nem egyeznek meg a korpával. A bőr regenerálja magát, míg a sérült bőrsejtek lehullanak.

Legközelebb, ha napra megy, ne felejtse:

 

 

  • használjon elegendő napvédő krémet

  • védje fejét megfelelő viselettel a nap ellen

  • viseljen megfelelő ruházatot

  • kerülje a napot a déli órákban

  • adjon időt a szervezetének, hogy fokozatosan szokjon hozzá a nap intenzitásához

Fúj, tetvek!

Az óvodás vagy iskolás gyerekeknél csak idő kérdése, hogy mikor bukkan fel a „fejtetű” téma. Csak néhányan olyan szerencsések, hogy egyáltalán nem kapják el a fertőzést ebben az életkorban. Mások viszont megfertőződnek, és ők tovább terjeszthetik a családtagok, barátok között. A tetvek mindig is jelen voltak az emberek között, és mivel a fertőzöttség kialakulása nem függ össze a személyi higiéniával, így felesleges szégyenkezni miatta.

A kifejlett tetvek egyik ember fejéről másznak át a másikéra. A gyerekek hajszálai tökéletesen szolgálják a terjedést – főként, amikor egymás mellett játszanak. De a tetvek akár a párnákon, használati tárgyakon is várakozhatnak a következő „szálláshelyükre”.

A nőstény tetvek petéiket a hajszálakhoz tapasztják, a fejbőrhöz közel. Amikor a tetvek következő generációja kikel, üres tojáshéjaikat (serkéket) hátrahadják. Ezek a barnás-szürke tojáshéjak úgy nézhetnek ki, mint a korpa.

Ahol egy tetű van, ott több is van – általában mások fején. 
Egy feltételezett tetűfertőzés esetén fontos a gyors közbelépés: a környezetet (óvoda, iskola, baráti kör) azonnal értesíteni kell, így a többi szülő vagy barát gyorsan intézkedhet. A bevált tetűellenes szerek képesek gyorsan és hatékonyan megállítani a fertőzést.

 

Atópiás dermatitis - gyakran „magától meggyógyul”

Az atópiás dermatitis eseteinek száma az elmúlt években gyorsan emelkedett. Manapság ez az egyik legelterjedtebb gyermekkori betegség. A neurodermatitis nem fertőző, azonban krónikus (állandó) és visszatérő. A kutatók eddig nem tudták felfedni az atópiás dermatitis okait. Genetikai tényezők, immunrendszeri változások és környezeti behatások összejátszására gyanakszanak.

Az atópiás dermatitisnél a bőr látható (külső) rétege, a stratum corneum (a „szaruréteg” latinul), nem képes megfelelően ellátni védőréteg funkcióját és a bőrt gyulladásos reakciók károsítják.
Lehetséges oka egy bizonyos fehérje (filaggrin) hiánya, amelynek kulcsszerepe van a bőr nedvességtartalmának kiegyensúlyozásában. A sérült, száraz bőr képtelen az irritációt vagy az allergiát előidéző anyagok elleni védelemre.

Az atópiás dermatitisszel érintett bőrfelület érzékennyé válik, kiszárad és gyakran kivörösödik, gyakran okoz erős viszketést is. Az ebből eredő vakarózás tovább roncsolja a bőrt. A gyulladt bőr megvastagszik és lehámlik.

Mennyi ideig tart az atópiás dermatitis? Ez nagymértékben függ attól, hogy mikor alakul ki a betegség. Azoknál a gyerekeknél, akiknél már egy éves koruk előtt megjelennek a tünetek, a betegség általában három év után eltűnik. Tízből nyolc gyermek, aki kettő és öt éves kora között tapasztalja a tüneteket, tíz év elteltével válik tünetmentessé. A felnőtteknél ritka az atópiás dermatitis, de ha előfordul, akkor súlyosabb, mint a gyerekeknél.

Pikkelysömör: a test és a lélek károsodása

A pikkelysömör több szinten is kellemetlenséget okoz az érintetteknek. Nemcsak a viszketés lehet kínzó, - legfőképpen éjszaka, ami alváshiányt is okoz - a betegség lelki terhet is jelenthet, mivel sok pikkelysömörtől szenvedő szégyelli a bőre állapotát. Egy képzett gyermekorvos vagy bőrgyógyász megfelelő kezelési lehetőségeket és tájékoztatást nyújthat a páciensek számára.

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a psoriasis (más néven pikkelysömör) nem fertőző. Ez elsősorban genetikai (öröklődő) betegség. Eddig nem találtak egyértelmű bizonyítékot a betegség okaira vonatkozóan.

A keratint alkotó bőrsejtek, az úgynevezett keratinociták alkotják a védelmet nyújtó epidermiszt. Több alkalommal osztódnak, és általában négy hét elteltével lehullanak. A pikkelysömör esetében a sejtosztódás sokkal gyorsabban megy végbe, a halott bőrsejtek nem tudják tartani a tempót az újonnan képződőkkel. A kiváltó tényező egy autoimmun reakció, amelyet gyakran kísér bőrgyulladás. A tünetek között szerepel a bőr kivörösödése, megvastagodása és sebesedése. Erős viszketés és ezüstös, pikkelyes megjelenés jellemzi, amit könnyű összetéveszteni a korpával. A betegség fázisokban halad előre, tehát folyamatos fellángolások jellemzik.

 

A pikkelysömör nem csak viszketést és kellemetlen érzést okoz, de gyakran lelki terhet is jelent az ettől szenvedőknek. Az érintettek rendszeresen tapasztalhatnak elutasítást és kirekesztést a mindennapi életben, mert a betegség látható jelét viselik. A szükséges, átfogó bőrápoló kezelés időt vesz igénybe – ez ritka luxus a mindennapi életben. A pikkelysömör ráadásul nemcsak a bőrre lehet hatással, átterjedhet az ízületekre és a szervekre is.

Ha arra gyanakszik, hogy pikkelysömörtől szenved, forduljon bőrgyógyászhoz. A szakember képes pontosan diagnosztizálni a betegséget, felírja a szükséges gyógyszereket, és tanácsot ad a megfelelő kezeléssel és a további kérdésekkel kapcsolatban.


Az itt írtak kizárólag általános információk, amelyek tájékoztató jellegűek, így azok nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatot, diagnózist és az esetleges kezelést, továbbá nem céljuk az egyén egészségével, kezelésével kapcsolatos tanácsadás. Egészségügyi probléma, illetve betegség esetén forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!

Nizoral korpásodás ellen 20 mg/g sampon, amelynek hatóanyaga ketokonazol.
Vény nélkül kapható gyógyszer.
20STADANIZORAL3AP22/2020.09.10