Mi a korpásodás?

A korpa a fejbőr elhalt bőrhámsejtjei, melyek a bőr megújulása során folyamatosan leválnak, lehullanak. Normál körülmények között szabad szemmel alig látható méretűek, ám bizonyos körülmények hatására láthatóan nagyobb mennyiségben jelennek meg. Sok tényező okozhatja a korpásodás kialakulását: gyakran a fejbőrön élő gombák túlszaporodása áll a hátterében, de okozhatják a hajápoló termékek nem megfelelő alkalmazása, vagy hormonális változások - úgy mint a pubertás kor vagy terhesség, de akár krónikus betegségek kísérő tünete is lehet.

Kerüljük a stresszt

Ha korpától szenved, a stressz olykor súlyosbíthatja a tüneteket, mivel a stressz legyengíti a szervezet természetes védekezőképességét, aminek következtében az még nehezebben száll szembe a korpa okozta irritációval.

Kiegyensúlyozott étrend

A megfelelő táplálkozás nemcsak az egészségre van jó hatással, hanem a hajnak és a fejbőrnek is jót tesz. Az omega-3 zsírsavban gazdag ételek segíthetnek megőrizni a fejbőr egészségét.

Masszázs

Hajmosáskor finoman masszírozzuk a fejbőrt a samponnal. Ez nemcsak a hámló bőrt segít eltávolítani, hanem ahhoz is hozzájárul, hogy egyenletesen bevonjuk a fejbőrt a samponnal.

Rendszeres hajmosás

Fontos a rendszeres hajmosás, hogy a mindennapok során összegyűlő olajokat eltávolítsuk.

Tiszta hajkefe

Gondoskodjon arról, hogy hajkeféje tiszta legyen. Távolítson el róla minden elhalt hajszálat és a hajformázó termékek maradványait.

A hajformázók visszafogott használata

A hajformázók, mint például a zselé és a hajlakk túlzott használata az olajok felgyülemlését idézheti elő a fejbőrön és a hajon, ami irritálhatja a fejbőrt, ez pedig hozzájárulhat a korpásodás kialakulásához. Törekedjen arra, hogy ne használjon túl sokat ezekből a termékekből, és mindig alaposan öblítse ki őket a hajból.

Tények a korpáról

  • Korpásodás – gyakori és sok esetben visszatérő fejbőrprobléma. Minden második embert életében egyszer legalább érint, gyakran olyan tünetek kíséretében, mint például az égő, viszkető érzés és a fejbőr vörössége.

  • A korpa több férfit érint, mint nőt Ennek egyik oka, hogy a férfiak hormonális okokból több faggyút termelnek, ami elősegíti a Malassezia furfur, vagyis a napgomba elterjedését.

  • A korpa kialakulásának hátterében gyakran egy élesztőszerű gomba, a Malassezia furfur áll. Ez a gombaféle természetes módon fordul elő a fejbőr külső rétegén, ám ha valamilyen oknál fogva túlszaporodik, az korpásodáshoz vezet.

  • A gomba elterjedése korpát, viszketést, kivörösödést okoz a fejbőrön – ez súlyosabb esetekben seborrhoeás dermatitiszhez is vezethet

Az itt írtak kizárólag általános információk, amelyek tájékoztató jellegűek, így azok nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatot, diagnózist és az esetleges kezelést, továbbá nem céljuk az egyén egészségével, kezelésével kapcsolatos tanácsadás. Egészségügyi probléma, illetve betegség esetén forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!

A Nizoral® sampon hatékonyan veszi fel a harcot a korpát okozó gombával, és közben megoldást nyújt az olyan kellemetlen kísérő tünetekre is, mint a viszketés és a hámlás.

A korpáról és a gomba okozta betegségekről

A korpásodás kialakulását elősegítő környezeti tényezők

Egészséges életmód - a korpásodás elkerülésében is segíthet

Korpa. Vagy mégsem?

Nizoral korpásodás ellen 20 mg/g sampon, amelynek hatóanyaga ketokonazol.
Vény nélkül kapható gyógyszer.
20STADANIZORAL3AP22/2020.09.10