Milyen tényezők járulhatnak a korpásodás kialakulásához

A korpásodást gyakran tévesen kozmetikai problémának tekintik, azonban sok esetben egy élesztőszerű gomba, a Malassezia furfur áll a hátterében. A folyamatot külső kockázati tényezőkön túl személyes kockázati tényezők is előidézhetik, amelyek közvetlenül hatnak az egészségünkre, és hozzájárulhatnak a korpásodáshoz is. Ezek lehetnek mentális, fizikai vagy táplálkozási tényezők. Mik ezek a személyes kockázati tényezők?

Hormonális egyensúlyzavar, stressz, allergiára való hajlam, nem megfelelő étrend és legyengült fizikai ellenállóképesség

Ugyanazok érvényesek ezekben az esetekben, mint a külső tényezőknél: egyeseket tudunk befolyásolni – például az étrendünk megváltoztatásával. Más esetekben viszont segítségre szorulunk, például orvoshoz kell fordulnunk.

Mindennapi élet stressz nélkül

A stresszes életmód nagy szerepet játszhat a korpásodás kialakulásában, azaz a Malassezia furfur gomba túlszaporodásában - egyes egyéni tényezők nagyobb, míg mások kisebb mértékben járulnak hozzá

Stressz

A stressz felboríthatja az immunrendszert, kiszáríthatja a bőrt, és izzadást okozhat, melyek mind hozzájárulhatnak a korpásodás kialakulásához. Ki akarna fehér pelyheket az öltönyén az első randevúja előtt? Senki. A Nizoral® hatásos és gyors segítséget nyújt a gomba okozta korpa ellen.

Allergiára való hajlam

Az allergiások száma az utóbbi években megnőtt. Egyesek az első pollenek megjelenésekor kezdenek szipogni, míg mások esetleg a macskaszőrre érzékenyek. Azok az emberek, akik allergiásak bizonyos anyagokra, nagyobb eséllyel tapasztalhatnak bőrviszketést és korpásodást.

Helytelen étrend

Magunk is észrevehetjük: ha zsíros ételeket eszünk és alkoholos italokat fogyasztunk esténként, általában nem érezzük jól magunkat másnap reggel. Fáradtak és kimerültek vagyunk. A bőrünkön élő láthatatlan kis mikroorganizmusok jól érzik magukat, hiszen ez számukra lakomát jelent. Az eredmény szennyezett, zsíros bőr, amelyet a túlzott faggyútermelés okoz. A túlzott faggyútermelés pedig a fejbőrön az élesztőszerű gomba, a Malassazia furfur túlzott elszaporodását eredményezheti, ami korpásodáshoz vezethet. Emiatt fontos, hogy ügyeljünk az étrendünkre – legfőképp azok, akik eleve hajlamosak a korpásodásra. A kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozás, cinkben gazdag ételek fogyasztása jót tesz az egész szervezetnek. Ez vonatkozik a bőrre és a hajra is. Ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben kerülni kell az alkoholt, kávét, cukrot és búzából készülő termékeket. Azonban a visszafogott fogyasztás, az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás segít megerősíteni az immunrendszert, és hozzájárulhat a haj és a fejbőr egészségéhez is.

 

Legyengült fizikai ellenállóképesség

Azoknál az embereknél, akik valamilyen krónikus betegséggel küzdenek, mint például a cukorbetegség vagy Parkinson-kór, gyakrabban fordulhat elő korpásodás a legyengült immunrendszer következményeként.

Az olyan gyógyszerek, mint a Nizoral®, amely 2%-os aktív hatóanyagot, ketokonazolt tartalmaz, meggátolják a korpásodást okozó gombák elterjedését.

 

Az itt írtak kizárólag általános információk, amelyek tájékoztató jellegűek, így azok nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatot, diagnózist és az esetleges kezelést, továbbá nem céljuk az egyén egészségével, kezelésével kapcsolatos tanácsadás. Egészségügyi probléma, illetve betegség esetén forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!

Nizoral korpásodás ellen 20 mg/g sampon, amelynek hatóanyaga ketokonazol.
Vény nélkül kapható gyógyszer.
20STADANIZORAL3AP22/2020.09.10