A korpa nem csak kozmetikai probléma

Az érzékeny fejbőr reagálhat a hajápoló termékekre, vagy a táplálkozásbeli, hormonális és szezonális változásokra, azonban gyakran a korpa kiváltó oka egy élesztőszerű gomba, a Malassezia furfur túlszaporodása. Ez a gombaféle természetes módon fordul elő a bőr külső rétegén, ám ha valamilyen oknál fogva túlszaporodik, az korpásodáshoz vezet.

Korpásodás

Mi a korpa?

A világ népességének körülbelül 50%-a szenved korpától. Ez az egyik legelterjedtebb bőrbetegség a világon. A korpa a fejbőr problémája, melynek során a fejbőrön látható pikkelyesedés jön létre. A korpát a faggyúval összeragadt elhalt bőrsejtek fehéres-sárgás pelyhei alkotják. Faggyúmirigyek minden ember bőrében megtalálhatók. Ezek a mirigyek lipideket termelnek. Amikor a lipidek elérik a bőr felszínét, úgynevezett faggyút alkotnak (amely zsírok és fehérjék keveréke). A faggyú puhítja, fényessé és vízállóvá teszi a hajat és a bőrt, véd a kiszáradás ellen. A korpa emellett szinte minden ember fejbőrén megtalálható, ugyanis bőrünk folyamatosan megújul azáltal, hogy a régi, elhalt hámsejteket elhullajtja. Amikor ezek faggyúval érintkeznek, bőrpehely formájában válnak láthatóvá.

Bőrgomba

Malassezia furfur

A Malassezia egy gombanemzetség (élesztőszerű gomba), amely természetes módon előfordul az emberek és az állatok bőrfelszínén. E gombafajok egyike a Malassezia furfur.
A gombának zsírra van szüksége a növekedéshez, emiatt kedveli a test faggyúmirigyekkel és szőrrel borított területeit, úgy mint:

 • fejbőr
 • arcbőr
 • mellkas és hát

A gomba jelenléte a fejbőrön teljes mértékben természetes és alapvetően nem káros. Azonban ha a gomba túlzottan elszaporodik, korpát, illetve akár bőrbetegségeket idézhet elő.

Seborrheás bőrgyulladás

Seborrhoeás dermatitis

Seborrhoeás dermatitis akkor fordul elő, amikor az élesztőszerű Malassezia furfur gomba súlyos bőrfertőzést okoz. Ezt seborrhoeás ekcémának is nevezik. A jó hír: a seborrhoeás dermatitis nem fertőző.

A világ népességének körülbelül 50%-a szenved korpától. Ez az egyik legelterjedtebb bőrbetegség a világon. A korpa és a seborrhoeás dermatitis nagyon kellemetlen lehet az érintettek számára, ezért megfelelő módon kell kezelni.

A seborrhoeás dermatitis és a korpa gyakran a fejen és az arcon fordul elő, de érintheti a test más részeit is. Gyakran szezonális: az érintettek sok esetben télen jobban szenvednek a tünetektől, mint nyáron. Gombaölő szerek javasoltak lehetnek a kezeléshez.

Hogyan ismerjük fel a seborrhoeás dermatitist?

 • Jól elkülönülő sárgás és zsíros kéreg
 • Néha a bőr vöröses az érintett területeken
 • A bőr gyakran ég és/vagy viszket

Azonban vannak más bőrbetegségek, amelyek hasonló tünetekkel járnak, de más okokra vezethetők vissza. Ilyenek a pikkelysömör (psoriasis) vagy a neurodermatitis (atópiás dermatitis). A helyes diagnózis érdekében minden esetben forduljon bőrgyógyászhoz."

Bőr

Tinea Versicolor vagy más néven napgomba (Pityriasis versicolor)

Az élesztőszerű Malassezia gomba a tinea versicolor (pityriasis versicolor) leggyakoribb kiváltó tényezője. A betegség általános tünetei:

 • Kezdetben kisebb, később nagyobb, kerek vagy ovális kiütések a bőrön
 • Kiütések különböző vörös árnyalatokban (rózsaszín, barna, piros, fekete)
 • A bőr érintett részei jelentősen halványabbak a környező egészséges bőrnél, vagy akár teljesen pigmentálatlanok (pityriasis versicolor alba)
 • A bőr enyhén duzzadt az érintett területeken, de viszketés ritkán fordul elő, akkor is csak enyhe
  Nem szabad vakarni, különben a bőr hámlani kezd.

Hogyan lehet rajta segíteni? A gombaölő anyagok akut kezelésben kifejezetten hatékonyak lehetnek. Ennek ellenére a kiütések az érintett területeken a kezelést követően gyakran még több hónapig látszanak. A kezelést megelőző jelleggel a gyógyulást követően is folytatni kell.

Az itt írtak kizárólag általános információk, amelyek tájékoztató jellegűek, így azok nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatot, diagnózist és az esetleges kezelést, továbbá nem céljuk az egyén egészségével, kezelésével kapcsolatos tanácsadás. Egészségügyi probléma, illetve betegség esetén forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!

Hogyan működik a Nizoral®?

A Nizoral egy, a bőr gombás eredetű fertőzéseinek kezelésére és megelőzésére szolgáló készítmény. A gombaellenes készítmények hatékonyan kezelhetik a gombák okozta bőrbetegségeket. Ha a fejbőrön túlzottan elszaporodott a Malassezia furfur élesztőszerű gomba, a 2%-os ketokonazol (a Nizoral hatóanyaga) összetevő bizonyítottan hatékony lesz. Károsítja a gomba sejtmembránját, így akadályozva meg a túlzott szaporodását és minimalizálva a korpa kialakulását.

Gombaellenes szerek

A gombaellenes készítmények elpusztítják vagy megakadályozzák a gombák szaporodását ezért használhatók a gombás fertőzések (latinul mikózis) kezelésére.

Nizoral korpásodás ellen 20 mg/g sampon, amelynek hatóanyaga ketokonazol.
Vény nélkül kapható gyógyszer.
20STADANIZORAL3AP22/2020.09.10