Milyen környezeti tényezők járulnak hozzá a korpásodáshoz, és hogyan lehet ezeket elkerülni?

Mik ezek a külső hatások?

  • Légszennyezés

  • Szélsőséges időjárási körülmények

  • A levegő alacsony páratartalma

  • Sapka vagy kendő viselése

  • Egyes hajápoló és hajformázó termékek

Ezeknek a külső tényezőknek egy részét irányíthatjuk, például eldönthetjük, milyen hajápoló termékeket használjunk. Azonban más környezeti tényezőkre nincs ráhatásunk - mint például az időjárásra, csak védekezni tudunk ellene.

Kerüljük el a fejbőr irritációját

A külső tényezők hatással vannak a korpásodás kialakulására – mindegyik a maga módján.

Légszennyezés

A légszennyezés hozzájárulhat a korpásodáshoz, a nagyvárosi emberek bizonyára tudják ezt. A levegő tele van kipufogógázzal, ami nem csupán a légzést nehezíti meg, a bőrnek sem tesz jót, kevesebb E-vitaminhoz jut emiatt. Az E-vitamin védelmet nyújt a bőr számára. A légszennyezés irritálhatja is a fejbőrt. Lehetséges következmény: viszketés és gyulladás a fejbőrön, illetve korpásodás. Azonban a légszennyezésnek nem csak odakint vagyunk kitéve. A tudósok beltéri területeken is találtak káros gázokat, például formaldehidet. Tudományos kutatások feltárták, hogy sok dohányzás esetén a formaldehid szintje megemelkedhet a levegőben. A Nizoral® 2%-os ketokonazol hatóanyaga csökkenti a kellemetlen vörösséget, és enyhíti a fejbőr viszketését.

Szélsőséges időjárási körülmények

A szélsőséges nyári melegtől mindenki szenved – legfőképp a fejbőr a sok izzadás miatt. Ez segíti a korpásodáshoz vezető gomba túlzott elszaporodását.

Száraz levegő

A nagyon száraz beltéri levegő nem tesz jót a bőrnek. Ez kifejezetten érzékelhető télen, az erősen fűtött terekben. A bőrünk kiszárad, izzadunk, a fejbőrünk több faggyút termel, ami ideális terepet ad a korpásodást okozó élesztőgombának.

Sapka vagy kendő viselése

Télen szeretjük a meleget és a kényelmet. Mielőtt kimegyünk, először felöltözünk rétegesen, természetesen a sapka és a sál sem hiányozhat. Azonban az ilyen öltözetnek van hátránya is: míg megóv minket a hidegtől, a fejbőr hőmérséklete emelkedik. Az ebből eredő izzadás tökéletes terepet nyújt a korpásodást okozó élesztőszerű gomba, a Malassezia furfur szaporodásához.

A Nizoral® hatékonyan száll szembe a gomba túlzott terjedésével.

 

Egyes hajápoló és hajformázó termékek használata

Mindenki szeretne szép hajat és tartós frizurát, éppen ezért hajhabot, hajlakkot vagy zselét használunk. Néha azonban túlzásba tudunk esni, és túl gyakran használunk hajápoló termékeket, vagy túl sokat használunk belőlük, esetleg nem a megfelelő fajtát választjuk. Főleg az érzékeny fejbőr hajlamos azonnal reagálni: irritáció léphet fel, ami korpásodáshoz vezethet.

Az itt írtak kizárólag általános információk, amelyek tájékoztató jellegűek, így azok nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatot, diagnózist és az esetleges kezelést, továbbá nem céljuk az egyén egészségével, kezelésével kapcsolatos tanácsadás. Egészségügyi probléma, illetve betegség esetén forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!

Nizoral korpásodás ellen 20 mg/g sampon, amelynek hatóanyaga ketokonazol.
Vény nélkül kapható gyógyszer.
20STADANIZORAL3AP22/2020.09.10